400 persones de les entitats de la Federació ALLEM, es manifesten a Barcelona per reclamar finançament urgent al Govern

11 / 04 / 2019 

Una mobilització sense precedents

Exitosa manifestació del Tercer Sector Social, ahir a Barcelona. Més de 6.000 persones de l'àmbit de la discapacitat intel·lectual de Catalunya van sortir a denunciar que 10.000 llocs de treball estan en risc, així com ho estan els serveis d’atenció a les persones, la seva qualitat i el seu futur. 400 persones de les entitats de Lleida que formen part de la Federació ALLEM, vam estar-hi presents.

La mobilització, convocada i organitzada per l’AEES Dincat, Associació Empresarial d’Economia Social Dincat que aglutina a 226 entitats d’iniciativa social, no lucratives, del sector de la discapacitat intel·lectual de tota Catalunya, té com a motiu principal la denúncia de la situació límit a què aquestes entitats han de fer front. 

El recorregut comença al Carrer Mallorca a la Delegació del Govern, va continuar per Gran Vía de les Corts Catalanes on hi ha el Departament d’Economia i Hisenda, on es fa una parada fins a arribar al Carrer Sepúlveda al Departament de Treball, Afers Socials i Families. Als tres punts es fa una lectura del manifest i s'entrega personalment a les autoritats i responsables de cada departament i institució.

La participació, la voluntat, la dignitat, la valentia, la implicació de les persones i les seves ganes de lluitar pels drets que mereixen han estat les protagonistes d’una jornada històrica.

El context de la crisi 

Aquesta manifestació s’ha dut a terme quatre mesos després de la multitudinària concentració que van fer les entitats socials de la província de Lleida a Lleida, pel mateix objecte de protesta: Alertar i denunciar la insostenibilitat dels serveis socials i Centres Especials de Treball i exigir un finançament digne.

Ja feia tres mesos que els treballadors de les entitats de Catalunya sortien cada dijous al carrer  per visibilitzar la gravetat del problema i reclamar ajudes, ja que perilla la sostenibilitat dels serveis socials a curt termini. Però les solucions no arriben.

Els fons públics dedicats als serveis de suport a les persones amb discapacitats i especials dificultats ja venien d’una situació de continues retallades amb la crisi econòmica del 2008. Des d’aleshores, fa 10 anys que estan congelats.

Aquesta situació insostenible afecta a més de 2.300 persones amb discapacitat dels serveis i més de 1.500 professionals al territori de Lleida (xifres de les entitats de la Federació ALLEM). Respecte als 11 CET (Centres Especials de Treball) de Lleida són 650 llocs de treball de persones amb discapacitat, els què perillen. Però no solsament afecta directament a les persones amb discapacitat sinó que també afecta greument a la qualitat de l’atenció d’aquestes i a les condicions laborals dels professionals que vetllen per la protecció i el benestar de totes elles.

Es recorda als servidors públics i els polítics que la funció de les entitats i dels seus centres (sense ànim de lucre) és, a banda de fomentar la inserció laboral, oferir acompanyament a la persona a través d'un equip de psicòlegs i treballadors socials, així com altres serveis d'atenció que milloren la seva qualitat de vida. Són serveis de titularitat pública i per tant l’administració ha de ser la responsable de garantir el finançament adequat per complir amb el compromís de garantir els drets socials de la ciutadania.

Durant aquests últims mesos, s’han intentat obrir vies de diàleg amb el Govern i Gobierno, amb partits polítics, amb el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, el secretari general del departament,  Josep Ginesta i el director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, Josep Vidal, però les postures segueixen sent molt llunyanes.

Per aquests motius, la campanya continua. Via xarxes socials podeu seguir-ho a través dels hashtags: #SalvemElsCETs #10AnysCongelats #10AnysOblidats #EnsFareuVisibles? 

Les entitats seguiran reclamant solucions reals que vagin acompanyades d’un compromís ferm i d’un pla de treball a mitjà termini, fins que s'aconsegueixi una resposta que resolgui la crítica situació amb què s’enfronta el Tercer Sector.

Mentrestant l'escenari generalitzat de desprotecció i vulnerabilitat segueix sent la realitat de milers de persones i centenars d’entitats de Catalunya. 


Més informació
Podeu llegir més informació sobre el tema a través d'AEES Dincat o mitjans de comunicació.

Notícies i entrevistes que ajuden a clarificar el conjunt de la problemàtica i el perquè de les reivindicacions:

AEES Dincat

Televisió
Lleida TV
Telenotícies TV3

Premsa 
El Periódico
Diari ARA

Veure totes les notícies
Manifestació 11 d'abril Barcelona Manifestació 11 d'abril Barcelona Manifestació 11 d'abril Barcelona Manifestació 11 d'abril Barcelona