El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, va ser instaurat per l’ONU el 1992. L‘ objectiu es promoure els drets de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat. Per aquest motiu la Federació ALLEM s'adhereix als manifests de les diferents entitats i federacions de la discapacitat de Catalunya i publica el següent article per reclamar als governs competents i als nostres representants polítics, els canvis normatius necessaris, la planificació territorial dels serveis socials i el finançament públic suficient.
Representants, directors i gerents de totes les
entitats de la Federació ALLEM, posen focus a les prioritats estratègiques i el pla d'acció d'ALLEM
2020-2021. L'objectiu principal és avançar en la vertebració de la Federació i situar els eixos estratègics i pla d'acció a treballar fins el 2021.
La Federació ALLEM, amb els directors, gerents i tècnics de les àrees implicades, i el consultor social expert, Fernando Fantova, han analitzat el Pla Estratègic de Serveis Socials que s'està construint pel 2020-2024. Aquest és el darrer debat que forma part del conjunt de sessions que ha organitzat La Federació ALLEM amb Fernando Fantova i representats experts de les seves entitats, per reflexionar sobre el Pla i la situació del serveis socials i l'atenció a les persones a Catalunya.
La Federació ALLEM, juntament amb la Càtedra de Innovació Social de la Universitat de Lleida, han presentat els resultats dels estudis "Atenció a la Persona amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament. Joves i Envelliment.". Els estudis han estat realitzats per la Càtedra sota la direcció de Carles Alsinet i col·laboració de Claudia Tejada i amb les aportacions de professionals de les entitats d'ALLEM. I han estat presentats a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social .
El grup de treball de sexualitat de la Federació ALLEM ha organitzat aquesta formació sobre el Pla de sexualitat responsable per a persones amb discapacitat intel·lectual, impartida per la psicòloga experta, Belén Gutiérrez, Directora del Servicio de Protección de las Personas con Discapacidad (PROTEDIS).
Ahir la Junta de la Federació ALLEM va rebre la visita de la Junta de DINCAT i AEES DINCAT a Lleida, amb Carles Campuzano, Victor Galmés i Manel Palou.
Les noves Juntes es reuneixen en una sessió de treball molt necessària per fer sinergies i per continuar avançant forts amb el sector. Aquesta sessió es va dur a terme al Restaurant DAVALL de la Llotja de Lleida, gestionat per Bo de Shalom de la Fundació ILERSIS.
I la jornada es va completar amb la visita a la llar residència "Casa Nostra" de la Fundació ASPROS, a Sudanell.
Avui la Federació ALLEM ha assistit al debat del document de Bases del Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024, a Lleida. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya obre un procés participatiu com a referència nova per a la planificació del Sistema Català de Serveis Socials (SCSS) per als propers quatre anys, per donar resposta als reptes sociodemogràfics que l’actual estat de benestar ha d’afrontar: les desigualtats socials que la crisi econòmica ha consolidat, la feminització del risc de pobresa o exclusió, l’increment de l’envelliment, el sobreenvelliment, la discapacitat i la diversificació de la societat catalana i de les llars que la componen.
Les entitats de la Federació ALLEM seguiran presents en aquest procés
participatiu de GenCat, fins el 14 de novembre, treballaran les propostes que s'hi exposen i presentaran les seves aportacions.
El passat 25 de setembre la Federació ALLEM va organitzar una jornada debat titulada "Lleida, territori sostenible, comunitat inclusiva. Millora, col·laboració i aliances per una acció social més eficaç i eficient" amb l'expert i consultor social, Fernando Fantova.
En aquesta jornada hi van ser convidades persones externes, agents socials del territori de Lleida, principalment per reflexionar sobre el canvi de model d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual (DI). I també van debatre sobre: És possible reinventar la comunitat? Estem entrant en una fase d' insostenibilitat? Cap a on anem? Com trenquem amb la rigidesa dels serveis? És la flexibilització dels serveis el camí per donar respostes i atenció real a les persones?
La jornada es va celebrar al Restaurant-cafeteria DAVALL de la La Llotja. Palau de Congressos de Lleida i l'esmorzar va ser servit per BO de Shalom de Fundació Privada Ilersis. I la participació va ser tot un èxit.
Aquesta sessió vol servir de precedent per seguir establint aliances de qualitat que permetin millorar l'eficàcia i l'eficiència dels Serveis Socials.
Agraïm a tothom la seva assistència: Acudam Fundació, Aspros, Fundació Privada Ilersis, Institut Municipal d'Ocupació Salvador Seguí, Down Lleida Associació, Ccoo Lleida, Fete-Ugt Terres de Lleida, Salut Mental Catalunya. Coordinadora Terres de Lleida, Associació Alba, Associació L'Estel de Balaguer, L'Olivera Cooperativa, Consell Comarcal de la Noguera, Universitat de Lleida (UdL) Càtedra Innovació Social UDL, PLANÇÓ, Talma, Fundació Privada Tutelar F. Alosa, Aspid Lleida, ACIDH Intel·ligència Límit, Treball, Afers Socials i Famílies. Generalitat de Catalunya.
La Federació ALLEM participa per primera vegada en el programa RSE.Pime de Respon.cat i promogut pel Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya.
RSE.Pime és un programa pràctic d’implantació de la Responsabilitat Social a les Pimes catalanes i de referència en Responsabilitat Social per a les pimes catalanes.
Representants de la Federació ALLEM es reuneixen amb l' Alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i París i el seu equip de govern; la regidora de Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol Berengueres i la regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social, Anna Campos Valverde, per presentar la situació actual de les persones amb discapacitat en les entitats del territori de Lleida. Iniciem així una nova etapa en la que confiem treballar conjuntament pels drets de les persones amb discapacitat a Lleida.
Els equips de comunicació que pertanyen a DINCAT es van reunir ahir a Lleida. Durant el matí van visitar la llar-residència Casa Nostra, de ASPROS. I la sessió de treball es va dur a terme a la cafeteria DAVALL de La Llotja. Palau de Congressos de Lleida, que gestiona Ilersis Shalom Social. Allí es va poder compartir experiències i propostes de treball. Va ser una trobada molt positiva i productiva. Una jornada on poder compartir expertesa i escoltar-nos els uns als altres. Seguim remarcant la importància de treballar en xarxa i seguim endavant, compromesos en la visibilització del col·lectiu.