Allem participa a l'Àgora d'Experiències del V Congrés del Tercer Sector Social

01 / 07 / 2016 

La Taula del Tercer Sector, la institució organitzadora del V Congrés del Tercer Sector Social, agrupa el conjunt de les entitats socials de Catalunya. Està formada per 35 federacions i organitzacions diferents, que agrupen en conjunt a més de 3.000 entitats socials no lucratives que actuen en l'àmbit dels drets socials i l'atenció a les persones: associacions, fundacions, cooperatives d'iniciativa social i empreses d'inserció. 
El V Congrés es va celebrar  els dies 14, 15, 16 i 17 del passat mes de juny,  sota el lema 'Créixer socialment'. 
El creixement a les societats modernes s'ha de traduir, fonamentalment, en creixement social, dignitat i benestar per a tothom. El missatge que es va remarcar en aquesta cinquena edició del Congrés a posar les polítiques socials al centre de tots els programes i projectes polítics, i també la reducció de les desigualtats com a objectiu de la recuperació econòmica que estem començant a percebre.
El Congrés es va estructurar de la següent manera:
Conferència inaugural
En l’acte inaugural, el dia 14 a la tarda, un acadèmic de reconegut prestigi de casa nostra va oferir la seva visió i reflexions sobre el tema central del V Congrés: Créixer socialment.
Col•loquis
Com podem créixer socialment a Europa i a Catalunya? El dia 15 es va abordar en dos grans col•loquis, cadascun dels quals va comptar amb dos experts de renom a nivell nacional i internacional.
Debats
Quins 8 grans reptes tenen avui les entitats socials catalanes? Es van debatre el dia 15 i 16 de juny per mitjà de 8 debats, cadascun dels quals va comptar amb 3 experts en cada temàtica que van exposar les seves propostes i solucions.
154 experiències
En una Àgora participativa, el dia 16 més de cent entitats diferents van presentar 154 experiències innovadores: 131 en l’àmbit de la intervenció social; i 23 en el camp de la millora organitzativa, de finançament o de gestió.
Entre les experiències destaquem dos projectes presentats per l'Assumpta Fortuny d'Allem, "Iniciativa conjunta entre l'Associació Empresarial DINCAT, la Federació ALLEM, AMMFEINA i l'Associació Clúster Créixer que té per objectiu la promoció de la contractació pública i empresarial inclusiva. La iniciativa treballa per la creació i manteniment de més i millors llocs de treball per les persones amb discapacitat amb especials dificultats, i per part de:
Marta Jove i Yezirah Vazquez,  de l'Associació Alba 
El projecte consta de dues parts: la primera, el vídeo “Maneres de Viure”, on les persones expliquen en primera persona com viuen (soles, en família, a llar residència, amb Suport a la llar, etc.). A partir d'aquí, les mateixes persones expliquen, en format taller, la seva experiència a persones que estan pensant en canviar la seva manera de viure. La segona part, consta de sis tallers de vida autònoma adreçats a treballar les habilitats necessàries per viure de manera independent.
41 Visites en directe a entitats
La tarda del dia 15 i el matí del dia 17, un programa de 18 rutes de visites ‘in situ’ a serveis i projectes innovadors va permetre als congressistes conèixer en directe 41 projectes exemplars d’entitats del Tercer Sector Social de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, la Catalunya Central, les comarques Gironines i les comarques de Barcelona.
35 Federacions d'entitats
Una mostra al vestíbul del TNC, el dia de l’acte inaugural, va pemetre als assistents conèixer les 35 federacions d'entitats que conformen avui la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Una quarantena de ponents nacionals i internacionals varen participar en el Congrés.

Veure totes les notícies
Foto resum V congrés Presentació V congrés