ALLEM reclama que les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental, que viuen en llars residències, tinguin els mateixos drets en el desconfinament que la resta de la població

19 / 06 / 2020 


Les entitats socials membres de la Federació ALLEM gestionen 36 llars residències i residències on viuen 1.100 persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental i hi treballen 1.500 professionals. 
Sobre les llars residència
Les llars residència són serveis socials d’habitatge oberts, dissenyats com a serveis de nit. Es tracta d’unitats de convivència, moltes d’elles amb un número de persones usuàries reduït, de vuit, dotze o quinze persones, ubicades en comunitats de veïns, integrades a la comunitat. 
La majoria de les persones que hi viuen, abans de la situació de pandèmia per la Covid, hi anaven al vespre després de fer les seves activitats diàries, i algunes d’elles els caps de setmana i per vacances tornaven a casa de les seves famílies. 
La pandèmia va provocar que a partir de la segona quinzena de març les llars residències es convertissin en serveis tancats, de 24 hores. Les persones que hi viuen es van quedar confinades als habitatges. 
Les entitats que gestionen aquests serveis d’habitatge van organitzar-se per fer els canvis necessaris a les llars, amb molt esforç i rigor, malgrat la gran l’escassetat d’equips de protecció inicial i la dificultat d’abordar una emergència sanitària des d’equipaments socials i per part de professionals prestadors de serveis socials.
I fins avui, s’està fent bé, protegint les persones usuàries i treballadores, garantint els serveis de suport 24 hores, cada dia de la setmana. 
Des del punt de vista de la protecció de la salut física de les persones usuàries i treballadores, l’afectació de la Covid en aquests serveis d’habitatge, i en general a totes les residències de persones amb discapacitat, afortunadament ha estat lleu. 
El compromís amb la salut de les persones 
Les persones amb discapacitat, les famílies, els i les professionals i les entitats, estem cent per cent compromeses en la protecció de la salut, sabem que no podem “abaixar la guàrdia”. 
Des de la Federació ALLEM, a les comarques de Lleida, comuniquem avui una part dels efectes de la pandèmia per les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn mental, amb la voluntat que puguin tenir una solució satisfactòria en breu. Tots nosaltres estem treballant perquè així sigui. 


El sentiment compartit avui és que ‘costa molt aguantar’, perquè a la situació viscuda se suma un grau d’incertesa més, si cap: no tenim clar què representarà per les persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental que viuen en llars residències, la situació de ‘nova realitat’ o ‘fase de represa’. ALLEM desitja que siguin bones notícies per tothom. 
Agraïment als professionals dels serveis socials per la discapacitat
Gràcies a les persones treballadores dels serveis socials per la discapacitat i la salut mental, per tot el que heu estat capaços de fer durant aquests darrers mesos. És ben merescuda la compensació econòmica anunciada per la Generalitat.


I gràcies per continuar ‘al peu del canó’, afrontant la incertesa, buscant solucions i donant respostes a les persones més vulnerables.

Veure totes les notícies
Persones confinades Associació ALBA Persones confinades Associació TALMA