Celebració unitària del dia Internacional de les Persones amb Discapacitat a les Terres de Lleida

05 / 12 / 2019 

Dimarts 3 de desembre, les federacions i entitats del sector de la Discapacitat de Lleida, van celebrar unitàriament el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Des de les comarques de Lleida el missatge s’ha centrat amb el reconeixement dels drets de les persones, el finançament adequat dels serveis, l’envelliment i sentiment de soledat, una jubilació digna, un oci inclusiu i una sexualitat responsable i sense abusos.

A les 12 hores del matí, a la Sala d’Actes d’ ONCE Lleida, 7 persones amb discapacitat, de les diferents federacions i entitats participants, van llegir el manifest en primera persona. El manifest exigia el reconeixement dels drets de les persones, el finançament adequat dels serveis, una jubilació digna, un oci inclusiu, una sexualitat responsable i sense abusos i feia visible el sentiment de la soledat i l’envelliment. El missatge va ser molt emotiu, proper, sincer i directe. Va ser traduït en llengua de signes pels alumnes de l’INS Ronda de Lleida i hi va haver manifests en braille. 

La violinista Dolors Ricart i Amanós va ser la responsable d’acompanyar el manifest amb peces musicals de compositors importants de la història de la música, que tenien alguna discapacitat, com Schubert (malaltia mental), Stevie Wonder (ceguesa)  i Beethoven (sordesa). I va fer cantar i ballar a tot el públic.
En aquest acte també hi va participar el Sr. Postu, com a personatge implicat amb les causes de les entitats socials del territori de Lleida. Va reivindicar i va posar en relleu les capacitats de les persones amb discapacitat i va demanar: “Cal fer un esforç: parlar amb ells i elles, conèixer-los d'aprop... Obrir la ment i mirar sense estereotips. Tenir una mica més de paciència, de cura... Poder col·laborar com a voluntaris/àries en alguna entitat o difondre les seves campanyes per les xarxes socials. Perquè les entitats puguin seguir amb aquesta gran tasca, cal el suport de tota la societat, de persones particulars, d'ens públics i d'empreses.”.

La jornada més festiva va ser a la tarda, a l’Orfeó Lleidatà, que va reunir també més d’un centenar de persones de les entitats del territori de Lleida. A partir de les 17 hores, els alumnes de l’INS Ronda van animar la jornada i els grups de teatre de la Fundació ASPROS i la Fundació ILERSIS van representar dues obres. Les persones de l’Aula d’Arts Escèniques d’ASPROS Entrevies van fer l’obra “El gotim de raïm” que gira entorn del valor de l’empatia. I la Companyia Teatral “Els Màxims” de Fundació ILERSIS van representar l’obra de “La rateta que escombrava l’escaleta”, una lectura actualitzada del conte amb la intenció de posar en valor l’amor real. Una història que parla de les males eleccions de parella i dels maltractaments en l’àmbit domèstic. Entre actes, l’Associació AREMI va ballar la flashmob a ritme de “Jo sóc com tu” cedida per la Fundació Privada El Maresme i versionada pel grup Buhos. Tot plegat va ser una jornada molt divertida i especial, plena d’emocions. A més a més, no hi va faltar de berenar pels assistents, per part dels col·laboradors, Carrefour Lleida i Torrons i Mel Alemany.

Les entitats organitzadores de la jornada reivindicativa van ser: Federació ALLEM, ECOMDOWN Lleida, FEPCCAT, FESALUT, ONCE LleidaSalut Mental Catalunya – Coordinadora Terres de Lleida.

La Federació ALLEM i les entitats participants també ens adherim al manifest de Dincat  i de la resta d’entitats de Catalunya.

Veure totes les notícies
Lectura Manifest 3 desembre 2019 Lleida Teatre ASPROS Teatre ILERSIS