Èxit d’assistència a la III Jornada de l’Espai de Reflexió Ètica, organitzada per la Federació ALLEM

18 / 11 / 2018 

El passat divendres 16 de novembre, la Federació ALLEM va celebrar la III Jornada de l'Espai de Reflexió Ètica a l'Orfeó Lleidatà

El tema de la Jornada "De la informació a la participació i de la participació a la decisió. La veu de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies." és d’actualitat, a més a més de ser essencial de tractar i aplicar avui en dia. En aquest sentit, parlar de la lliure decisió sobre la pròpia vida, i la participació real a les organitzacions i a la societat amb les mateixes persones amb discapacitat, es fonamental. Per això, el fet que elles poguessin participar i explicar en primera persona la seva visió i experiència va ser molt positiu. Així doncs, l’objectiu d’aquesta III Jornada de Reflexió Ètica era fer protagonistes i participants als usuaris i les seves famílies. Un punt clau per visibilitzar i donar veu a les seves vivències.

La jornada va començar amb la benvinguda del President de l’Orfeó Lleidatà, Antoni Soliva que va posar de manifest el compromís de la seva entitat amb projectes socials. I tot seguit, l’expresident de la Federació, Antoni Mateus i Vallverdú, va inaugurar la jornada reconeixent com és d’important el treball que fan els membres de l’EREss i professionals del sector i entitats, per canviar d’actituds i maneres de fer als centres i a la societat lleidatana.

L’ àmplia participació i assistència va posar en relleu la importància d’aquestes qüestions i el compromís dels professionals i les entitats en avançar com a societat. I hi van assistir persones d’organitzacions d’arreu de Catalunya, de Ripoll, de Girona, de Vic, de Manresa i de Barcelona.

Josep Ramos, metge, psiquiatre i president de l’EREss de la Federació ALLEM, va introduir el marc ètic de les jornades, posant sobre la taula el tema principal: Reflexions des de l’ètica sobre la presa de decisions i la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en els serveis de suport, a les organitzacions i a la societat en general.

Les sis taules de debat organitzades van servir per presentar temes i per aportar propostes de canvi o de millora i es van dividir en dues sessions; tres taules simultànies a la primera part i tres més a la segona.

En la primera ronda de taules simultànies, es van tractar tres punts diferenciats; les experiències de persones amb el suport d’assistents personals i/o legals, el projecte europeu I DECIDE i el treball dels grups d’autogestors i grups de participació en les entitats de la Federació.

Per una banda, en la Taula I, presentada per Esther Llanas, psicopedagoga i educadora social de SOM Fundació i membre de l’EREss, Raquel Manzano i Montserrat García van donar veu a les experiències de suport d’un/a assistent personal i assistent legal. Juntament amb la col·laboració de l’advocat, Albert Rodríguez, que va presentar un document de treball de l’Associación Española de Fundaciones Tutelares, relatiu al consentiment informat de les persones amb discapacitat intel·lectual amb la capacitat jurídica modificada. I hi van assistir 27 persones. 

Per una altra banda, a la Taula II, presentada per Joan Carles Novell de la Fundació Tutelar Terres de Lleida, Ferran Blanco, treballador social, SUPPORT Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, va exposar el projecte europeu I DECIDE,  amb experiències de referència de suport a la presa de decisions en matèria de drets, en l’àmbit financer i en l’àmbit de la salut. I hi van assistir 23 persones.

En la Taula III es va parlar del treball, el funcionament, els àmbits d’acció i les experiències personals dels grups d’autogestors de diverses entitats amb els usuaris Josep Mª Teixidó, Assumpció Querol i Roser Carné de l’Associació ACUDAM de Mollerussa, Xavi Asensio i Toni Domingo de l’Associació ALBA de Tàrrega, Marga Bertran i Nagore Valdés de Fundació ASPROS de Lleida, Aurembiaix Rúbies i Sheila Mercadé de Sant Joan de Déu Terres de Lleida d'Almacelles. Presentada per Isabel Pina, psicòloga, Associació L’ESTEL de Balaguer, secretària de l’EREss, membre del grup de sexualitat de la Federació ALLEM i Representant al Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya. Hi van assistir 52 persones.

Després del descans, les següents tres taules simultànies van exposar temes com la Guia per a la Governança a les organitzacions del Tercer Sector Social, i van presentar consells i canvis en la manera de prendre decisions útils per a la transformació dels serveis.

La Taula IV amb Laia Grabulosa, directora de La Confederació, Albert Huerta, consultor de Vector 5, Excel·lència i sostenibilitat, Olga Martín, Naiara Muñoz i Meritxell Nardi de Fundació MAP de Ripoll, es va centrar en la presentació de la “Guia per impulsar la Governança Democràtica a les organitzacions del Tercer Sector Social”. Aquest espai va ser presentat per Albert Esteban, psicòleg de l’Associació ALBA de Tàrrega i membre del grup de recerca i de l’equip d’atenció centrada en la persona de la Federació ALLEM. I hi van assistir 22 persones.

La Taula V, conduïda per Toñi Segura, pedagoga, directora d’ Inclusió Social i Comunitària, Sant Joan de Déu Terres de Lleida, membre fundadora de l’EREss, membre de l’equip de directores i gerents, i del grup de salut mental de la Federació ALLEM, com a presentadora, compartia consells de participació i canvis en la manera de prendre les decisions en les diferents entitats.

Per una banda, en aquesta taula hi van intervenir, des de la Federació DINCAT, Xavier Orno, tècnic de suport del Consell de Participació de Persones amb DID i Dolors Rius, membre del Consell de Participació de Famílies. I per altra banda, des de la Fundació Sant Tomàs TAC Osona de Vic, Marta Paxau, treballadora social, juntament amb Anna Maria Colomer, assistent social jubilada i mare de dues noies amb discapacitat, van compartir la seva experiència de participació de grups de famílies i l’evolució que havien viscut internament a la fundació. I hi van assistir 17 persones.

Finalment, a la Taula VI, el tema fou la transformació dels serveis amb la participació de les persones amb discapacitat i les seves famílies, liderada per la Fundació AMPANS de Manresa i presentada per Susanna Vert, pedagoga, i assessora de l’equip per a l’atenció centrada en la persona de la Federació ALLEM.

Des de la Fundació AMPANS, Marina González, coordinadora Servei Llars-Residència i membre de l’EREss, Marta Milián, psicòloga del Centre Especial de Treball i membre de l’EREss i Montserrat Sánchez, usuària del servei de Teràpia Ocupacional i membre del Consell de Participació Atenció Diürna i de la  Comissió Lectura Fàcil, van dinamitzar la taula donant-li una forma lúdica i pràctica, in situ. En aquest exercici es va treballar la col·laboració, el consens i la participació, de manera que les persones amb discapacitat i usuàries de les entitats van executar una activitat creativa plena de significat amb el suport dels seus autogestors i acompanyants. I hi van assistir 59 persones.

Per posar fi a la jornada d’enguany, Òscar Enrech, Director General de l'Orfeó Lleidatà va agrair l’assistència a tots els participants i va convidar-los a tornar a “casa seva”. I Assumpta Fortuny, Coordinadora de la Federació ALLEM va presentar la cloenda musical de la mà d’en Pep, un usuari de l’associació ACUDAM (Mollerussa) que, tot i la seva discapacitat física, va voler mostrar les seves capacitats, tocant la peça musical El Cant dels Ocells amb piano. Tot un exemple de voluntat, lluita, motivació i perseverança.

Podeu consultar totes les fotografies de la jornada fent click AQUÍ

Veure totes les notícies
Taula 2 Taula 3 Taula 4 Taula 6 Pep ACUDAM al piano