Multitudinària i històrica concentració d’entitats socials de Lleida, per denunciar la situació límit amb què es troben

04 / 02 / 2019 

Les entitats socials, sense ànim de lucre, de la Federació ALLEM i de tota Catalunya viuen un moment econòmicament molt complicat. Fa deu anys que el govern retalla finançament de forma contínua i ara s'hi suma l'augment de l'SMI (Salari Mínim Interprofessional). Per aquest motiu, si l'administració no posa fil a l'agulla a aquest problema, pot ser que les entitats hagin de plantejar el seu tancament.

Davant del cas omís de l'administració a les necessitats i demandes de les entitats catalanes, aquestes han iniciat mobilitzacions i accions continuades de protesta i reivindicació convocades per l' AEES DINCAT (Associació empresarial d'Economia Social Dincat), que agrupa a més de 200 entitats i Centres Especials de Catalunya.

31 de gener - Lleida

El passat dijous 31 de gener, la Federació ALLEM va convocar una multitudinària concentració a Lleida, on van ser presents més d'un miler de persones de totes les entitats de la Federació i Salut Mental CatalunyaTerres de Lleida. Es va centralitzar davant de la Delegació del Govern i els Serveis Territorials d'Economia i Finances de la ciutat de Lleida per exigir respostes i solucions urgents als governs. Els lemes principals de la concentració van posar de manifest les reivindicacions explícites dels usuaris i treballadors de les diferents entitats federades: 10 anys oblidats, 10 anys congelats, salvem els CETs, volem treballar, volem ser visibles, no ens oblideu, estem ofegats.

La pujada de l'SMI posa en risc 650 llocs de treball

La millora salarial que comporta l'augment de l'SMI és molt positiva, però cal remarcar que això suposa una despesa anual d' 1, 5 milions d'euros a les entitats de Lleida. Una xifra a què no poden fer front els Centres Especials de Treball. Aquesta mesura no estava prevista i per això, reclamen als governs una partida extraordinària que permeti parar el cop i evitar la pèrdua dels llocs de treball.

A Lleida estan en perill 650 llocs de treball i a Catalunya més de 9000, arran de l'augment de l'SMI. Per aquest motiu, el suport dels governs és bàsic i fonamental. Es veuen afectats diversos serveis com el d'habitatge, centres ocupacionals, centres d'educació especial i Centres Especials de Treball. Concretament, onze entitats amb centres especials de treball (CET) que ocupen 650 persones amb discapacitat, es troben al límit del col·lapse econòmic arran de l'increment sobtat del 22% en el salari mínim interprofessional que es va aprovar a finals del desembre passat i que ja s'ha aplicat a la nòmina del mes de gener.

Les entitats a la corda fluixa

Totes les entitats valoren molt positivament l'augment de l'SMI com una mesura necessària per fer prevaldre el dret de les persones a tenir un sou digne. Però aquest punt ha estat la gota que ha vessat el got. El sector continua en una precària situació financera. Les entitats se senten oblidades i exigeixen a l'administració un increment del finançament públic a través d'una ajuda extraordinària temporal, per poder garantir els pagaments i els llocs de treball per les persones amb discapacitat. Un col·lectiu que difícilment té accés a l'empresa ordinària i al que ara les administracions estan posant en perill.

Els responsables de les diferents entitats recorden que els seus centres no tenen ànim de lucre i que a banda de fomentar la inserció laboral, ofereixen a la persona acompanyament a través d'un equip de psicòlegs i treballadors socials, així com altres serveis d'atenció que milloren la seva qualitat de vida. Moltes d'aquestes entitats també són referents al seu territori, contribuint econòmicament i dinamitzant el teixit social. Aquesta situació econòmica no els dóna marge per repercutir l'increment en els preus dels seus productes o serveis, ni poden augmentar la productivitat dels treballadors, atesa la seva especial situació, i tampoc tenen més marge per reduir despesa, que és majoritàriament de professionals de suport, partida ja molt ajustada pels deu anys de congelació del finançament públic.

Mobilitzacions i primeres reaccions insuficients

Després de realitzar contactes amb el Govern, partits polítics i pressions a través de les xarxes socials, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va anunciar una partida extraordinària de 7,5 milions d'euros. Però malgrat que s'ha venut com una solució als mitjans de comunicació i que la resta ho ha de posar el govern espanyol, aquest import és menys del 10% necessari per fer front a la pujada del 22% que comporta aquest augment de l'SMI.

L' AEES Dincat ha redactat un MANIFEST en el qual es demana a les administracions locals, entitats i empreses del territori que s'hi adhereixin, per tal de sensibilitzar l'opinió pública al respecte, i sol·licitar l'activació d'un pla de xoc, per evitar la desaparició d'aquests centres, fet que significaria l'exclusió social de col·lectius molt vulnerables.

La concentració que es va realitzar a Lleida s'afegeix a la resta de mobilitzacions que seguiran havent arreu del territori català convocades per l' AEES Dincat. Es preveu que les entitats es continuïn mobilitzant fins que no s'aconsegueixi una solució que doni resposta a la crítica situació dels centres.

Paral·lelament, a la Delegación del Gobierno de España i a la Delegació del Govern de la Generalitat de Lleida, es va exposar el problema principal per intentar aconseguir una intermediació efectiva.

Veure totes les notícies
Concentració 31 de gener Lleida Fulletó informatiu - Dades de la situació Reunió D. Govern Presidents F. ALLEM Reunió D.Gobierno Presidents F .ALLEM