Acord signat amb la Generalitat per augmentar l'import dels diners de butxaca del copagament

26 / 05 / 2016 

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va presidir dimecres dia 25 de maig la sessió de constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT). L’han acompanyat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que n’ocupa la vicepresidència primera, així com representants de les entitats municipalistes i de les principals federacions d’entitats de persones amb discapacitat. En el decurs de la trobada, el Govern ha avançat que farà efectiva la revisió de l’import dels anomenats diners de butxaca per a les persones amb discapacitat beneficiàries d’un servei no gratuït. 

Les federacions DINCAT (persones amb discapacitat intel·lectual) de la qual és sòcia la Federació ALLEM, ECOM (persones amb discapacitat física) i FEPCCAT (persones amb paràlisi cerebral) han signat un acord amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per augmentar els anomenats diners de la dignitat, és a dir, els diners de butxaca o de lliure disposició que queden a la persona després de copagar un servei d'habitatge (llar residència o residència), i que es destinen per fer front a despeses bàsiques (roba, higiene personal, dentista, ulleres, fisioteràpia o lleure, entre altres).Tanmateix, les federacions valoren positivament aquests primers acords aconseguits, fruit del treball conjunt amb l'anterior govern.

Es va detectar que hi havia determinats col·lectius que amb les quantitats fixades no podien desenvolupar la seva autonomia personal. És per això que en el sector de la discapacitat física es va determinar amb caràcter immediat fixar una quantitat mínima garantida del 30% de l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya). Així mateix, es va crear un grup de treball amb les entitats del sector, entre les que cal destacar la gran aportació feta per les entitats de la Federació ALLEM, per analitzar les despeses del col·lectiu de persones amb discapacitat, per tal de buscar una quantitat mínima suficient.

Aquest grup de treball, format per representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies juntament amb ECOM, DINCAT i FEPCCAT va presentar una proposta objectiva de quins han de ser els diners de lliure disposició diferenciats per tipologia de servei, per tal de garantir una vida autònoma de la persona usuària.

L'acord signat  el passat dia 26 de maig per Rosa Cadenas, presidenta de DINCAT; Antonio Guillén, president d'ECOM; Mercè Batlle, presidenta de FEPCCAT, i la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, al Palau de la Generalitat de Catalunya, comporta que les persones amb discapacitat passin de disposar dels següents diners de butxaca per fer front a despeses bàsiques:

  • Residència persones amb discapacitat física: de 199 a 398€ (+199€)
  • Residència persones amb discapacitat intel·lectual (suport extens i extens amb trastorn de conducta: de 132 a 298€ (+166€)
  • Residència persones amb discapacitat intel·lectual (suport generalitzat): de 132 a 331€ (+199€)
  • Llar residència persones amb discapacitat intel·lectual: de 331 a 398€ (+67€)

(S’ha de  tenir en compte que, amb els diners de butxaca, les persones han de pagar menjador i transport (no inclòs) i que aquests conceptes tenen un promitg de despesa de 180-200€ al mes.)

Aquest increment s’aplicarà amb efectes retroactius a 1 de gener de 2016.

Les 3 federacions insten la Generalitat a crear un espai de treball conjunt amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per continuar avançant cap a un nou model de copagament. Per a DINCAT, ECOM i FEPCCAT és prioritari i urgent fer una revisió profunda d’aquest model per aconseguir:

Eliminar el patrimoni en el càlcul del copagament perquè està comportant un increment abusiu en l’aportació de la persona que, cada cop, assumeix més càrrega econòmica del servei. 

Fixar un topall màxim en la quantitat econòmica que la persona copaga per un servei.

Des de fa mesos, les federacions reclamaven que el Govern complís amb els acords presos el setembre de l'any passat entre el departament d'Afers Socials i les mateixes entitats, que eren l'augment dels diners de la dignitat i la revisió global del model copagament.

Les entitats consideren que és una ordre confiscadora i abusiva perquè aboca les persones amb discapacitat a la pobresa i l'exclusió social i perquè les priva de qualsevol possibilitat de tenir una vida digna, autònoma i amb les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans

Les federacions DINCAT, ECOM i FEPCCAT celebren aquest avenç i el diàleg establert, però recorden que aquest és un punt de partida perquè el model de copagament s’ha de revisar amb profunditat.

Les 3 federacions recorden que és un acord de mínims i que s'ha de revisar amb urgència altres aspectes del model de copagament: retirada del patrimoni en el càlcul i topall de copagament.


Veure totes les notícies
Constitució CODISCAT - Generalitat de Catalunya Signatura acord copagament - Dincat i Generalitat de Catalunya