Dincat i Federació ALLEM presenten a LLeida un decàleg per donar suport a persones amb discapacitat com a clients d'un comerç

13 / 04 / 2016 

El passat dimarts dia 12 d’abril, Dincat Plena Inclusió Catalunya (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual) i la Federació ALLEM varen presentar a Lleida el decàleg “10 pautes per donar suport a una persona amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament com a client”, un document pràctic que dóna pautes als comerciants sobre com tractar i dirigir-se a les persones amb discapacitat intel·lectual.  

   La presentació ha tingut lloc a la Regidoria de Promoció Cultural de l’Ajuntament de Lleida (Av. Blondel, 64) i ha comptat amb la presència de Xavier Rodamilans, 3r Tinent d’Alcalde i Regidor de Polítiques per als Drets de les Persones; Antoni Mateus, president de la Federació ALLEM, i Susi Cordón de Dincat Plena Inclusió Catalunya acompanyada de Xavi Orno de l’Observatori de Drets.

"Com a comerciants és important tenir cura de les persones amb discapacitat intel·lectual com a clientes perquè puguin gaudir, com tothom, dels productes i serveis que ofereix el seu entorn. Per això, hem de superar les barreres que ho dificulten” ha recordat Mateus a la presentació.

“És important que es respecti el nostre ritme, que la informació sigui clara i que no es dirigeixin a nosaltres com si fóssim nens. Accedir a un servei o un producte és un dret que tenim. Volem gaudir dels mateixos drets que la resta de ciutadans i no ser discriminats ” ha afegit Xavi Orno, membre de l’Observatori de Drets de Dincat.

“Encara predomina cert desconeixement sobre com dirigir-se a les persones amb discapacitat intel·lectual quan són clientes d’un restaurant o una botiga. Hi ha una visió desfasada sobre elles i aquests estereotips els hem de trencar” ha explicat Susi Cordón, responsable de lleure de Dincat. És per això que el decàleg vol ser una eina útil per ajudar a superar les barreres que dificulten una relació adequada amb les persones amb discapacitat.

 “Amb els suports adequats, les persones amb discapacitat intel·lectual poden participar en la comunitat com qualsevol ciutadà. És clau el paper del comerciant perquè, amb la seva actitud, pot ser un suport o una barrera cap a la persona en el moment de consumir en un restaurant o un bar, de comprar roba o de demanar una entrada al cinema” ha explicat Susi Cordón, responsable de l’àrea de lleure de Dincat.

Una oportunitat de negoci
 El decàleg vol aconseguir que les persones amb discapacitat puguin gaudir de l’oferta d’oci i cultura que ofereix el seu entorn igual que la resta de ciutadans. “Tenir accés als serveis i recursos que ofereix la comunitat no és només un dret sinó també una oportunitat de negoci” ha recordat Cordón. 

A l’acte s’han repassat les dades més importants de l’estudi “El turisme inclusiu com una oportunitat de riquesa” que ha elaborat ESADE i l’Ajuntament de Barcelona. El document quantifica l’impacte econòmic que significaria promoure l’accessibilitat de les persones amb discapacitat en aquest sector. Segons aquest estudi, el sector turístic europeu està perdent fins a 142 mil milions d’euros cada any a causa de la deficient infraestructura, els serveis i les actituds cap a les persones amb necessitats especials. Si les destinacions europees fossin totalment accessibles per a les persones amb discapacitat (accessibilitat en els productes i serveis que ofereix la comunitat), la demanda podria augmentar fins a un 44% cada any. A Europa, el mercat del turisme accessible se situa al voltant dels 89 milions de persones.

 Dincat ha editat el decàleg en dos formats (pòster i butxaca). Els dibuixos són de l’il·lustrador Miguel Gallardo i els textos s’han redactat en lectura fàcil per garantir-ne la comprensió. 

Abans de la presentació, un grup de persones amb discapacitat intel·lectual dels centres, Fundació Aspros i Ilersis Shalom Social, han repartit i explicat el decàleg als comerços de l’EIX comercial de Lleida. 

El document s’està distribuint entre les 300 entitats sòcies de Dincat i s’està treballant amb els eixos comercials de pobles i ciutats de tot Catalunya.

Veure totes les notícies
Presentació Decàleg suport a persones amb discapacitat a Lleida Acte presentació Decàleg , La Paeria  Lleida, Dincat, Federació Allem Prentació Decàleg a la Pastisseria Terés Presentació Decàleg a González Joiers Presentació Decàleg a Daniel Llenceria Presentació Decàleg a Marga Bardají Dona