Els Mossos d'Esquadra i Dincat han presentat a Lleida una campanya per prevenir abusos a persones amb discapacitat intel·lectual

26 / 04 / 2018 

Els Mossos d'Esquadra i la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (Dincat) han presentat a Lleida una campanya  per ajudar a prevenir, detectar i tractar abusos contra persones amb discapacitat intel·lectual.

La presentació d’aquest projecte conjunt, s’ha fet amb el suport de la Federació ALLEM  i la Diputació de Lleida, a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, comptant amb la presència de Joan Santacana, director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Sabanes, Diputat provincial, l’inspector Xavier Salvador Ribelles, Cap de l’Àrea Bàsica Policial Segrià - Mossos d’Esquadra, Antoni Mateus, President de la Federació ALLEM, i Josep Pijoan, Delegat Territorial de la Junta Directiva d'AEES Dincat.

Durant la presentació, Israel Belchi, responsable d’envelliment, salut mental i sexualitat de Dincat, ha parlat sobre la victimització de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Seguidament, la Inspectora Antònia Bardina, responsable de l’ORC de l’Àrea Bàsica Segrià, Mossos d’Esquadra, ha presentat el contingut de la Campanya, i finalment la Psicòloga Ester Sànchez del Grup Catalònia, juntament amb  les usuàries del centre, Rebecca, Alicia i M. José, han exposat les seves experiències sobre els tallers.

El programa va dirigit als professionals de les entitats, i a les persones amb discapacitat intel·lectual i famílies, i també als Mossos que han d'atendre a les víctimes del possible abús. El sistema que els Mossos oferiran arreu del territori amb les entitats de Dincat, serà el de reflexió, oferiment i aplicació.

Per fer-lo possible s’han organitzat un total de vuit tallers:

Taller 1- Abús econòmic. Els meus diners.
Taller 2- Sexting. No ho publiquis, és meu.
Taller 3 - Abús sexual. És el meu cos.
Taller 4 - Negligència i/o abandonament. A vegades et necessito.
Taller 5 – Abús físic. Em fas mal. Atura’t.
Taller 6 - Abús psicològic. Respecta’m.
Taller 7 – Abús sexual per internet. Que no t’enganyin.
Taller 8 – Odi i discriminació. Sóc com sóc.

Aquests tallers s'han plantejat perquè siguin interactius i visuals i inclouen vinyetes que representen situacions en què les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament s'hi puguin trobar identificades. L'objectiu és donar-los eines per prevenir possibles casos d'abusos i, també, perquè puguin reconèixer si n'han patit amb anterioritat. 

Veure totes les notícies
Presentació públic 4 Presentació I Belchi i Antonia Bardina Tancament Antoni i Pijoan