Reptes dels serveis socials per a les persones amb discapacitat, és el lema de les XVIII Jornades Tècniques de la Federació ALLEM

02 / 11 / 2017 

Les XVIII Jornades Tècniques de la Federació ALLEM s'emmarquen dins la necessitat actual de revisar el model tècnic de serveis de suport a les persones amb discapacitat, per adequar-lo a les seves demandes actuals, en les diferents etapes de la seva vida.
Sota el lema "Els reptes dels serveis socials de les persones amb  discapacitat, les Jornades varen ser inaugurades pel Director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Sr. Joan Santacana, acompanyat de la Sra. Rosa Maria Mora, Diputada, i del President de la Federació Allem, Sr. Antoni Mateus.
L'auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, ha acollit la ponència inaugural a càrrec del consultor social Fernando Fantova, sota el títol “Las entidades asociativas de la discapacidad en la construcción de los servicios sociales universales", presentada per Maite Trepat, Gerent de l’Associació Alba.
Fernado Fantova ens fa  el seu resum: "Hemos puesto en valor toda la capacidad creativa  de generación de apoyos y  la vez como tenemos el riesgo de crear una especie de Matrix o mundo paralelo que habría que destruir  tomandonos la pastilla roja para reconectarnos con la atención primaria de servicios comunitarios en el territorio y poder aportar todo el caudal de conocimientos que tenemos sobre apoyos, sobre productos y sobre acompañamiento a las personas para toda la población".
Podeu seguir la ponència inaugural completa amb aquest LINK
Després d'una parada per esmorzar, els assistents a la Jornada s'han repartit entre les cinc ponències simultànies de debat sobre els temes clau de l’estudi "Revisió del model dels serveis de suport per a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament” impulsat per la Federació ALLEM i realitzat per la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida, sota la direcció del professor Carles Alsinet amb les aportacions de diferents professionals de les entitats federades.
Ponència 1.- Por una vida interesante y buena: Facilitando proyectos vitales desarrollados en comunidad y construyendo una organización centrada en las personas, a càrrec de Ester Ortega, Directora de la Fundación Tuya. 
Presentada per l'Albert Esteban. Psicòleg de l’Associació Alba.
Com a resum, l'Ester Ortega ens comenta: "La propuesta, un poco ha sido compartir colectivamente de que manera podemos conseguir vidas interesantes y vidas buenas para todos, porqué la propuesta es generar comunidad que trabaje bien para todos, no ya solo para personas con discapacidad intelectual, sino que, estas personas trabajen para que su comunidad también sea más interesante. Y lo que hemos intentado es, incidir mucho como en la responsabilidad personal, o sea que, cada uno de nosotros tenemos una posibilidad de afectar en esa mejora, si nosotros renunciamos a lo que en parte y en nuestra mano está, queda sin hacer, entonces sabiendo que pueden haber dificultades, que pueden haber situaciones que estructuralmente sean complicadas, también sabemos que en el día a día lo concreto, nosotros tenemos una posibilidad, entonces como lo que hemos utilizado también es intentar compartir toda propuesta de esta teoría para intentar hacer este cambio".
Podeu seguir la 1a. ponència debat completa amb aquest LINK
Ponència 2.- Recomanacions i criteris de cribratge per iniciar un procediment de modificació de la capacitat, com una mesura excepcional de protecció, a càrrec de Victòria Monell, Gerent de la Fundació Malats Mentals de Catalunya i Presidenta de l’Associació Encaix. 
Presentada per la Ximena Ortega. Psiquiatra de Sant Joan de Déu Terres de Lleida.
Victòria Monell ens comenta sobre la seva ponència: "S'ha fet un nou protocol de cribratge per determinar quan les persones necessiten una modificació o no de la capacitat, i s'ha afegit una part prèvia i una posterior, tant revisar primer quines mesures de suport pot tenir la persona, abans del procés de modificació de les mesures de capacitat, el protocol en si per clarificar que necessita una persona o no, per tenir una modificació de la capacitat i una revisió  de la mesura que s'hauria  de fer anualment per tal de veure si la mesura de suport que té és ajustada a les necessitats de la persona".
Podeu seguir la 2a. ponència debat completa amb aquest LINK
Ponència 3. - Un model flexible d’inserció sociolaboral: Suports per al treball adequats a les necessitats canviants de les persones, a càrrec de Fina Pons, Directora d’Ocupació i Treball i Neus Llabrés, Coordinadora Tècnica del Servei Ocupacional d’Amadip Esment Fundació.
Presenta: Àngel Dachs. Psicòleg USAP de la Fundació Privada Aspros. 
Com a resum de la 3a ponència la Fina Pons comenta, "Ens han convidat per explicar els serveis, la flexibilitat i els recursos del nostre model i també de quina manera tenir el finançament en l'àmbit de la comunitat Balear. Hem parlat sobretot del model de formació dual, dels serveis mixtos, de la comissió  d'ocupació i feina, i de la formació del jovent".
Podeu seguir la 3a. ponència debat completa amb aquest LINK
Ponència 4. - La sexualitat: Obrim diàlegs per a la promoció de la salut sexual i afectiva, a càrrec d'Isabel Pina, Psicòloga. Associació L’Estel de Balaguer, Núria Esteve,  Psicòloga. Associació Alba de Tàrrega, i Melisa Sassi, Psicòloga. Associació Acudam de Mollerussa.
Presentades per: Gemma Deulofeu,  Psicòloga. Especialista en sexualitat en l’àmbit de la discapacitat.
Podeu seguir la 4a. ponència debat completa amb aquest LINK
Sobre la 4a ponència Núria Esteve ens comenta, "Hem creat la Guia de Sexualitat, és a dir de fet "Parlem de Sexualitat", per la necessitat que ens hem trobat a totes les entitats, les quals no sabem com abordar moltes situacions que han sorgit en l'àmbit  de residències, centres ocupacionals, etc., és per això que vàrem  decidir parlar i treballar la sexualitat com un Dret que tenen les persones amb discapacitat. Aquesta guia parla molt dels Drets, de propostes d'actuació, d'informació i prevenció de risc i de fomentar realment una educació sexual sana i saludable".
Ponència 5. - Els trastorns de la conducta: propostes per a un abordatge en positiu amb infants i joves, a càrrec de Vanessa Pera,  Coordinadora del CSMIJ de Lleida. Professora associada a la UdL en el Màster de Psicologia General Sanitària.
Presentada per; Alba Jové. Psicòloga CRAE Les Garrigues i USAP de l’Associació Talma.
Podeu seguir la 5a. ponència debat completa amb aquest LINK
Referent a la 5a. ponència presentada per Vanessa Pera, ens comenta, "S'ha explicat quines són les manifestacions clíniques, quins factors hi ha de risc i de protecció, com intervenir, algunes claus sobre el tractament i la intervenció, i finalment s'ha parlat sobre un cas clínic", també  ha remarcat que han sigut unes Jornades molt participatives, dinàmiques i interactives".
Les XVIII Jornades Tècniques celebrades el passat 28 d'octubre van ser clausurades pel President de la Federació, Antoni Mateus.

Podeu visualitzar el resum de les Jornades a través d'aquest LINK

Veure totes les notícies
Taula inaugural Fernando Fantova Jornades Assistents